Laster, Het auteursrecht en een een Tweakers Modje

Door i-chat op zondag 10 januari 2021 10:57 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.063

Soms lees je wel eens iets waarvan je direct denkt: phoe dat gaat nergens over!

Zo las ik dus het korte berichtje van iemand die meent dat opensource software alles legaal maakt. om vervolgens de reacties te verwijzen naar een forum-thread dat inmiddels door een modje is gesloten.

Dat helpt de discussie natuurlijk weinig verder.


Copyright: Iedere maker van een stuk software heeft daar rechten op en kan dus bepalen door wie en onder welke voorwaarde zijn software mag worden gebruikt. Tot op zekere hoogte. Nu gaan er al een aantal jaren stemming op dat mensen het recht zouden moeten hebben om iets dat ze kopen te repareren als het stuk is. De batterij van je telefoon, de banden van je auto, het raam in je woonkamer. het zou toch lullig zijn als je dan maar nieuw moet kopen omdat er één (klein) onderdeel stuk is.

De vraag die al snel reist is: geldt dit dan ook voor software (en dan met name abandonware), Die vraag is moeilijker te beantwoorden: in de meest strikte zin van de wet is abandonware software waarvan het copyright is verlopen (ik dacht na zo'n 20 jaar ofzo), daar mag je dus in beginsel mee doen wat je wilt.
Lastiger wordt het als je te maken hebt met software die een bepaalde levensverwachting had maar die om welke reden dan ook niet heeft doorstaan. Mag ik dan de software alsnog 'geschikt maken voor verder gebruik' Wettelijk gezien waarschijnlijk niet, maar of dat ook strookt met de moraal valt natuurlijk te betwisten.

En dan kom je op het punt van custom wrappers en custom servers bijvoorbeeld voor een game zoals amoung us. De vraag is dan al snel wat is nu precies hete doel van die eigen servers? gaat het om het omzeilen van een betaalsysteem of (gepersonaliseerde reclame) waarmee je dus de maker zijn verdienmodel ontzegt. of gaat het om het omzeilen van een technisch probleem.

Dit zijn punten die ik deze poster niet heb zien beantwoorden en los van de vraag of Bor dan gelijk had met zijn verwijderactie of niet, ze maken wel (voor een groot deel) verschil tussen semi-legaal of ronduit illegaal


Maar wat ik overigens echt smaakloos vond, hoe is een moderatie-actie laster? en hoe kun je jezelf nog serieus nemen als je claimt dat één actie van één moderator lasterlijk is een mogelijk invloed heeft op je verdere leven: want eerlijk is eerlijk, je hebt maar weinig perspectief als tweakers.net een echt belangrijk deel is van je leven.

Koop ze niet!

Door i-chat op zondag 22 november 2020 09:40 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 8.888

Sinds jaar en dag is een van mijn grootste ergernissen het fenomeen van zwendelaars die de nieuwste producten an mass opkopen om ze vervolgens met dikke winst weer te verkopen om zo een graantje mee te pikken van de schaarste. Zo ook weer bij de nieuwste generatie game consoles en videokaarten.
Ik heb daarbij sterk overwogen om een shitlist te maken van PlayStation 5 en Xbox verkopers die meer vragen dan de winkel- of adviesprijs.

Gisteren kwam ik een advertentie tegen van iemand die de nieuwste generatie videokaart vijf dagen voor hij deze in huis had al met winst hier op tweakers wilde verkopen. Gelukkig is er toen snel ingegrepen.
Vandaag kwam iemand met een zielig verhaal over een vriend die ging verhuizen en ineens het geld keihard nodig had.

Nu kan het natuurlijk best zo zijn dat je maanden geleden iets hebt gekocht om er nu achter te komen dat je er niets aan hebt en dat je in geldnood zit. Er is echter een groot verschil tussen je geld terug willen en misbruik maken van de schaarste. Wie betaalt er in godsnaam € 900 voor een PlayStation?

Voorwaar ik zeg u koop ze niet,
U helpt hiermee geen medetweaker, maar u financiert ijskoude speculanten en faciliteert daarmee de volgende generatie schaarsheid scam

Deze verkopers zijn ziek, ziek met dollar tekens in de ogen, het wordt hoog tijd dat we ze helpen afkicken

Is het nu klaar?

Door i-chat op woensdag 21 oktober 2020 13:37 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.099

Ooit was er eens een leuk blog platform, ooit, niet nu, het werkte misschien brak met al die bbcodes en cross-site-coockies, maar, het was iets en het was (of werd) onderdeel van de tweakers.net community.

Ooit, dus niet nu, waren er leuke blogs te lezen, van mensen die er toe deden, die iets te vertellen hadden of iets wilde laten zien.

mensen die grappige verhalen vertelde over hoe ze brieven schreven aan Mora wegens een teveel aan bitterballen, mensen die verhalen vertelde over de Chinese mafia (waargebeurd of niet) én mensen die de meest bizarre mods deden van computers tot auto's of caravans to weet ik niet wat nog meer.

OOIT maar nu niet meer.

Nu zeiken we om het zeiken; over bloggers die teveel wiet roken en over bitcoins praten, over mensen die iets te zeiken hebben over anderen, of om te zeiken over de mensen die over anderen zeiken, OF (en dat zijn de ergsten) om te zeiken omdat anderen zeiken.

En toen er niemand meer was om op te zeiken, tja toen zeikten we over het platform zelf.


Dus voor eens en altijd, schamen jullie je niet? want ik voel eerlijk gezegd behoorlijk wat plaatsvervangende schaamte. Genoeg zelfs om deze ene post eraan te weiden.

De markup is misschien belabberd en er zullen misschien zelfs wel wat taal- of spelfoutjes inzitten, maar ik heb weinig zin nog iets aan te doen.

Jullie doen het er maar mee, het verhaal is duidelijk genoeg.

DOEI