Laster, Het auteursrecht en een een Tweakers Modje

Door i-chat op zondag 10 januari 2021 10:57 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.063

Soms lees je wel eens iets waarvan je direct denkt: phoe dat gaat nergens over!

Zo las ik dus het korte berichtje van iemand die meent dat opensource software alles legaal maakt. om vervolgens de reacties te verwijzen naar een forum-thread dat inmiddels door een modje is gesloten.

Dat helpt de discussie natuurlijk weinig verder.


Copyright: Iedere maker van een stuk software heeft daar rechten op en kan dus bepalen door wie en onder welke voorwaarde zijn software mag worden gebruikt. Tot op zekere hoogte. Nu gaan er al een aantal jaren stemming op dat mensen het recht zouden moeten hebben om iets dat ze kopen te repareren als het stuk is. De batterij van je telefoon, de banden van je auto, het raam in je woonkamer. het zou toch lullig zijn als je dan maar nieuw moet kopen omdat er één (klein) onderdeel stuk is.

De vraag die al snel reist is: geldt dit dan ook voor software (en dan met name abandonware), Die vraag is moeilijker te beantwoorden: in de meest strikte zin van de wet is abandonware software waarvan het copyright is verlopen (ik dacht na zo'n 20 jaar ofzo), daar mag je dus in beginsel mee doen wat je wilt.
Lastiger wordt het als je te maken hebt met software die een bepaalde levensverwachting had maar die om welke reden dan ook niet heeft doorstaan. Mag ik dan de software alsnog 'geschikt maken voor verder gebruik' Wettelijk gezien waarschijnlijk niet, maar of dat ook strookt met de moraal valt natuurlijk te betwisten.

En dan kom je op het punt van custom wrappers en custom servers bijvoorbeeld voor een game zoals amoung us. De vraag is dan al snel wat is nu precies hete doel van die eigen servers? gaat het om het omzeilen van een betaalsysteem of (gepersonaliseerde reclame) waarmee je dus de maker zijn verdienmodel ontzegt. of gaat het om het omzeilen van een technisch probleem.

Dit zijn punten die ik deze poster niet heb zien beantwoorden en los van de vraag of Bor dan gelijk had met zijn verwijderactie of niet, ze maken wel (voor een groot deel) verschil tussen semi-legaal of ronduit illegaal


Maar wat ik overigens echt smaakloos vond, hoe is een moderatie-actie laster? en hoe kun je jezelf nog serieus nemen als je claimt dat één actie van één moderator lasterlijk is een mogelijk invloed heeft op je verdere leven: want eerlijk is eerlijk, je hebt maar weinig perspectief als tweakers.net een echt belangrijk deel is van je leven.

Volgende: Koop ze niet! 22-11 Koop ze niet!

Reacties


Door Tweakers user jetspiking, zondag 10 januari 2021 15:39

Zo las ik dus het korte berichtje van iemand die meent dat opensource software alles legaal maakt. om vervolgens de reacties te verwijzen naar een forum-thread dat inmiddels door een modje is gesloten.
Volgens mij is dat nergens gezegd, quote dat maar.
Maar wat ik overigens echt smaakloos vond, hoe is een moderatie-actie laster? en hoe kun je jezelf nog serieus nemen als je claimt dat één actie van één moderator lasterlijk is een mogelijk invloed heeft op je verdere leven: want eerlijk is eerlijk, je hebt maar weinig perspectief als tweakers.net een echt belangrijk deel is van je leven.
Als we eerlijk zijn, dan laat je mensen dat lekker voor hunzelf bepalen. Wie ben jij om te zeggen dat Tweakers geen belangrijk onderdeel is of mag zijn van iemands leven?

Ik begrijp het wél, niet de eerste keer dat iemand de kop in het zand steekt en niet open staat voor een discussie omdat hij / zij overtuigd is van zijn / haar gelijk. Hoezo zou iemand geen negatieve gevolgen aan een melding kunnen overhouden op Tweakers. En dan de reden, omdat iemand een onderbuik gevoel heeft dat iets illegaal is en de discussie direct op slot gooit.

Ik vind zijn kritiek niet meer dan terecht.

Door Tweakers user wheez50, zondag 10 januari 2021 17:35

jetspiking schreef op zondag 10 januari 2021 @ 15:39:
[...]


Volgens mij is dat nergens gezegd, quote dat maar.
"Om specifiek te zijn gaat het om een open source implementatie van de Among Us server, en een open source wrapper voor de officiële Among Us client om met instanties van deze open source server te kunnen communiceren."

"In een discussie met Bor wilde hij niet erop terugkomen dat het enkel open source code betreft, en hij blijft mij verwijten van illegaal handelen"

Het betreft dus enkel open source. Dat kan dus niet illegaal handelen zijn. Dus ergens gezegd. Open source kan verwijtbaar illegaal zijn. Voor verdere inhoudelijk diepgang zou ik je aanraden bovenstaande tweakblog eens te lezen.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 10 januari 2021 18:23

Ikzelf maakte al snel de bedenking dat als iets op GitHub staat en er maanden kan blijven staan dat er blijkbaar toch niet echt een probleem is. Op elk moment hadden de devs van het spel een verzoek kunnen sturen naar de ontwikkelaar van de FOSS software danwel GitHub en het project zou ongetwijfeld verwijderd worden. Dat gebeurd ook niet.

Het project op GitHub schend op het eerste zicht ook geen copyright indien klopt dat het protocol door middel van reverse engineering is gedocumenteerd en opnieuw geïmplementeerd waarna men het spel gewoon laat communiceren met deze open source implementatie.

Server/client communicatie is in de basis niet meer dan een API, in dit geval een niet gedocumenteerde API, maar het bllijft een API. En de wet- en regelgeving daarrond is heel complex. Vraag maar aan Google en Oracle.

Abandonware bestaat wettelijk gezien niet. Wat wij abandonware noemen is software waarop nog steeds copyright rust, maar waarvan niet te achterhalen is wie dat copyright vandaag bezit. Het kan zijn dat bij het opheffen van een bedrijf dat copyright nooit is doorgegeven en de software daamee in het publiek domein is beland, maar dat is eigenlijk ook weer iets dat vaak niet eenvoudig te bepalen is. Copyright kan bij faillisementen en overnames een zeer complex gegeven worden (vraag maar aan CBS mbt Star Trek, wat een rotzooi hebben zijn van dat copyright gemaakt).

Games modden is iets wat al decennia bestaat. Sommige uitgevers verwelkomen het en stellen zelfs de nodige tools ter beschikking, anderen staan het gewoon oogluikend toe zolang men niet te ver gaat (hot coffee anyone?) en soms treed men er gewoon streng tegen op onder het mom van verdediging van hun copyright. Ik vind het zelf dan ook belangrijk om na te gaan hoe de rechtenhouders van een spel omgaan met mods die ze zelf niet verwacht hadden, die ze zelf niet voorzien hadden. En ja, dat kan soms ook gewoon omslaan.

Wat de discussie van Zep en Bor betreft vind ik het zeer moeilijk. Persoonlijk zie ik geen probleem met de link, net omdat de mensen achter Among Us deze niet laten neerhalen ondanks, zoals Bor aangeeft, ze echt wel achter onder meer fan art en dergelijke aangaan.

Waar ik Zep geen gelijk in geef is in dat hij het laster noemt. Het zou pas laster zijn indien Bor de beschuldiging publiek had gemaakt. Dat is niet gebeurd. Om als laster in aanmerking te komen moest Zep er reputatieschade door krijgen, en dat is pas mogelijk als de beschuldiging publiek gemaakt wordt, iets wat Zep zelf gedaan heeft.

Door Tweakers user i-chat, zondag 10 januari 2021 20:38

@ jetspiking. Het is natuurlijk erg makkelijk om maar wat te roeptoetersen over niet eens zijn met en niet openstaan voor de ander

Maar om hier heel erg inhoudelijk op in te gaan zou ik een uitgebreide uitleg over smaad, laster en verdachtmaking moeten schrijven om je vervolgens uit te leggen waarom zijn verhaal gewoon niet klopt

Enkele feiten die je zelf in zijn verhaal terug kunt vinden
• Het verpesten van de relatie tussen hem en tweakers
Hoezo dan precies er is een bericht verwijderd En misschien een kleine aantekening voor als je het nog 10x doet Kortom als het hierbij blijft interesseert het ze geen hol

• consequenties binnen een misschien buiten tweakers: kijk nu komen we in de buurt van smaad en laster Als tweakers ooit een lijst zou publiceren van alle overtredingen zodat jouw toekomstige werkgever ze kan raaadplegen. Dan praten we over smaad of laster

Ik weet dat het tegenwoordig erg populair is om jezelf en jouw belangen zo goed mogelijk en met zo veel mogelijk geschut te verdedigen
Het is dan niet langer : ‘ ik vind dat’ maar. ‘ mijn universele mensenrechten worden geschonden’

Het lijkt soms wel een misvormde dichtkunst

Waar komt toch dat verlangen naar advocaatje spelen vandaan?

@Blokker het zou kunnen dat je gelijk hebt maar de modificatie van de cliënt om naar niet-officiële/illegale servers te verbinden gaat wrl echt tot op het randje
Clean room reverse engineering waaraan je refereert heeft een hoop haken en ogen maar zou inderdaad kunnen werken maar zoals het er geschreven staat klopt het gewoon niet dat het gegarandeerd vrij van inbreuk is en snap ik de reactie van tweakers wel zelfs als ik hem niet helemaal deel

Waar ik wel echt allergisch van wordt is de toonzetting en daarom dus vooral deze blog

Door Tweakers user walteij, zondag 10 januari 2021 21:56

Er is juridisch al best wel wat bekend over abandonware en er zijn zelfs wat rechtszaken over geweest.
Bijvoorbeeld Arnoud Engelfriet erover schrijft in zijn blog.

Door Tweakers user pedorus, zondag 10 januari 2021 22:23

De blogpost waar dit over gaat is niet meer zichtbaar voor publiek. Klopt nu de titel van deze blogpost, en is juist dit laster en/of smaad ook omdat de user waarover het gaat vrij makkelijk te achterhalen is? Ik weet het niet. :p

Door Tweakers user jetspiking, zondag 10 januari 2021 23:33

i-chat schreef op zondag 10 januari 2021 @ 20:38:
@ jetspiking. Het is natuurlijk erg makkelijk om maar wat te roeptoetersen over niet eens zijn met en niet openstaan voor de ander

Maar om hier heel erg inhoudelijk op in te gaan zou ik een uitgebreide uitleg over smaad, laster en verdachtmaking moeten schrijven om je vervolgens uit te leggen waarom zijn verhaal gewoon niet klopt

Enkele feiten die je zelf in zijn verhaal terug kunt vinden
• Het verpesten van de relatie tussen hem en tweakers
Hoezo dan precies er is een bericht verwijderd En misschien een kleine aantekening voor als je het nog 10x doet Kortom als het hierbij blijft interesseert het ze geen hol

• consequenties binnen een misschien buiten tweakers: kijk nu komen we in de buurt van smaad en laster Als tweakers ooit een lijst zou publiceren van alle overtredingen zodat jouw toekomstige werkgever ze kan raaadplegen. Dan praten we over smaad of laster

Ik weet dat het tegenwoordig erg populair is om jezelf en jouw belangen zo goed mogelijk en met zo veel mogelijk geschut te verdedigen
Het is dan niet langer : ‘ ik vind dat’ maar. ‘ mijn universele mensenrechten worden geschonden’

Het lijkt soms wel een misvormde dichtkunst

Waar komt toch dat verlangen naar advocaatje spelen vandaan?

@Blokker het zou kunnen dat je gelijk hebt maar de modificatie van de cliënt om naar niet-officiële/illegale servers te verbinden gaat wrl echt tot op het randje
Clean room reverse engineering waaraan je refereert heeft een hoop haken en ogen maar zou inderdaad kunnen werken maar zoals het er geschreven staat klopt het gewoon niet dat het gegarandeerd vrij van inbreuk is en snap ik de reactie van tweakers wel zelfs als ik hem niet helemaal deel

Waar ik wel echt allergisch van wordt is de toonzetting en daarom dus vooral deze blog
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Achteraf gezien had ik mijn reactie wat genuanceerder moeten opstellen, excuus daarvoor. Ik struikelde voornamelijk over het volgende stukje tekst van je, wellicht heb ik dat ook wat persoonlijk opgevat en daarom mijn "felle" reactie.
want eerlijk is eerlijk, je hebt maar weinig perspectief als tweakers.net een echt belangrijk deel is van je leven.
Het niet eens zijn en openstaan voor de discussie heb ik afgeleid uit de communicatie screenshots van het gesprek met de moderator. De discussie werd op basis van wat ik las gestopt, omdat de moderator niet de discussie verder wilde voeren.

Achteraf was het ook niet heel handig van mij om mijn mening hierover te delen, ik heb slechts één kant gelezen van het verhaal. Bovendien ben ik met je eens dat het opstellen van een blog niet heel constructief is, omdat daarmee iemand misschien zelfs een beetje in een slecht daglicht gezet is. De moderator doet natuurlijk ook het werk naar beste kunnen. En we moeten dankbaar zijn voor die inzet, waar vaak geen of een minimale beloning tegenover staat.

Door Tweakers user i-chat, maandag 11 januari 2021 09:00

jetspiking, Maar dat is nu precies het hele ding

Er is veel te zeggen over abandonware of cleanroom reverse engineering en gewoonweg fair use

Maar als je een discussie wilt over wat wij als users op tweakers.net willen dan start je die discussie openbaar op een forum of blog niet in een tirade over ‘rechten vd mens’

Door Tweakers user jmzeeman, maandag 11 januari 2021 09:27

Blokker_1999 schreef op zondag 10 januari 2021 @ 18:23:
[...]
Abandonware bestaat wettelijk gezien niet. Wat wij abandonware noemen is software waarop nog steeds copyright rust, maar waarvan niet te achterhalen is wie dat copyright vandaag bezit. Het kan zijn dat bij het opheffen van een bedrijf dat copyright nooit is doorgegeven en de software daamee in het publiek domein is beland, maar dat is eigenlijk ook weer iets dat vaak niet eenvoudig te bepalen is. Copyright kan bij faillisementen en overnames een zeer complex gegeven worden (vraag maar aan CBS mbt Star Trek, wat een rotzooi hebben zijn van dat copyright gemaakt).
[...]
Het lijkt er op dat er op dit gebied (orphaned works / abandonware) wel wat gaat veranderen een geplande wijziging in de copyright wet van de US, krijgt dit nu wel erkenning. Dit gaat er voorzorgen dat als je serieus gezocht hebt naar wie de eigenaar is en dit niet kan achterhalen, je dan als er later zich toch iemand meld, geen schadevergoeding over hoeft te betalen, en dat deze persoon verplicht is je een redelijke licentie overeenkomst aan te bieden.

Door Tweakers user i-chat, maandag 11 januari 2021 10:25

@pedorus. Hoewel ik het een beetje zwak zou vinden om snel een berichtje weg te halen om dan te klagen heb ik er toch voor gekozen de titel meer beschrijvend te maken omdat ik het ook niet nodig vind om nodeloze conflicten aan te gaan

Reageren is niet meer mogelijk